Edda kyseli, että pelottaako minua hoitojen fyysiset oireet. Kyllähän ne pelottavat. Samoin kuin mielialaoireet. Enkä osaa sanoa, kummat enemmän. Olen ollut aina vähän epävakaa, alakuloisuuteen taipuvainen, vaikka enimmäkseen optimisti kuitenkin. Mutta ylenmääräiset mielialavaihtelut eivät oikein innosta - eivät minua eivätkä varsinkaan miestä, joka niistä joutuu lähimpänä ja luotettuna sitten eniten kärsimään.

Minulla on ilmeisesti siis tavallista suurempi riski munasarjojen hyperstimulaatioon, tilaan, jossa munarakkulat jatkavat kasvuaan ovulaation jälkeen. Hyperstimulaatiotilassa ei alkion siirtoa tehdä. Pahimmassa tapauksessa hyperstimulaatio vaatii muutaman päivän sairaalahoitoa.

Mutta jo ensimmäisen ovulaation induktio-hoidon aikana ollut vatsan pingotus oli epämiellyttävää, ja sitä on varmasti luvassa sitten, kun munasoluja kypsytetään moninkertainen määrä suuremmalla hormoniannoksella. Lisäksi odotettavissa lienee ainakin rintojen kipeytymistä. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että oman hormonitoiminnan pysäyttäminen aiheuttaa vaihdevuosioireita, mm. kuumia aaltoja.